Miért?

Megújuló energiával az élővilágért és a jövőnkért
Az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete jelentős lépést tesz a globális problémák megoldása terén: korábban csak közvetve, az élővilág kutatásával, a döntéshozás támogatásával és tudatformálással járult hozzá a biológiai sokféleség megőrzéséhez, helyreállításához, a globális folyamatok megértéséhez. Ezzel a beruházással és a nyilvánosság bevonásával azonban közvetlenül, mérhetően segíti a globális környezeti krízis hatásainak csökkentését. A megújuló energia felhasználásán alapuló fűtési rendszer kialakítása után jelentősen csökken Vácrátót széndioxid kibocsátása.

A környezetbarát fűtés kialakítására a Vácrátóti  Botanikus Kert trópusi gyűjteményeinek otthont adó üvegházak jelentős hőigénye miatt van szükség. A beruházást ez a lokális igény hívta életre, de a szándék összecseng a környezeti válság megoldására irányuló globális kezdeményezésekkel. A projekt aktív példamutatással járul hozzá a környezettudatos gondolkodás fejlesztéséhez.

GLOBÁLIS PROBLÉMÁK VÁCRÁTÓTI MEGOLDÁSOK
Az élővilág elszegényedése Az üvegházak fejlesztésével több száz trópusi növényfajból álló gyűjtemény fenntartása és bemutatása hosszú távon megoldódik.
Klímaváltozás A megújuló energiaforrásokat felhasználó új fűtési rendszer következtében a széndioxid kibocsátás évi 533 tonnával csökken.
Ismerethiány Évente 50-70 ezer botanikus kerti látogató bővítheti ismereteit az új látogató központban.
Elszigetelődés Az MTA ÖBKI és a Vácrátóti Önkormányzat együttműködése erősíti a helyi felelősségvállalást, az értékek megőrzését, az összetartozást.