Karbonház kiállítás

„Túl nagy lábon élünk”
Kiállítás a Nemzeti Botanikus Kertben - Vácrátót

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében 2012. október 7.-én ünnepélyesen átadásra került a „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás. A klímaváltozással és hatásaival foglalkozó kiállítást megnyitotta Tove Skarstein Norvég Nagykövet Asszony és Németh Tamás a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkára.

A kiállítás az „Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton” című projekt részeként új látogató központban, a Karbonházban valósult meg.

A környezettudatos gondolkodás fejlesztésének szolgálatába állított 400 nm hasznos területű Karbonház passzívház elvek szerint épült, alacsony energiaigényű épület. A földszinten kialakított kiállítás tavasztól őszig tart nyitva, az emeleten egész évben rendezhetők konferenciák a két részre osztható emeleti előadóteremben, max. 80 fő részvételével. A tetőn elhelyezett 40 db fotovoltaikus napelem az épület energiaellátását éves szinten kielégíti.

A „Túl nagy lábon élünk” című állandó kiállítás az épület földszintjén, 92 nm-en helyezkedik el. A kiállítás a Botanikus Kert eddigi látogatóin kívül újabb célcsoportok: az energetikai rendszer részletei iránt érdeklődő hallgatók, szakemberek érdeklődésére is számít. Közérthető, esztétikus és élményszerű formai és tartalmi megjelenéssel, interaktív elemekkel mutatja be a kiállítás az éghajlatváltozás jelentőségét és következményeit, annak élővilágra gyakorolt hatását, a megújuló energiatípusokat, és a geoterm projektet. Egy klímabarát otthont láthatunk, ahol a különböző funkciójú helységekben alkalmazott energia megtakarítási lehetőségeket mutatjuk be. A kiállítás rávilágít a saját felelősségünkre, mi történik akkor, ha nem változtatunk a szokásainkon, életmódunkon? Valóban a fogyasztás, felhalmozás tesz boldoggá? A kiállítás végül cselekvési javaslatokat nyújt.

A kiállítás hétfő kivételével, minden nap, az üvegházak nyitvatartási óráiban (április 1. - október 31-ig, K-Cs 8:00-15:45, P 8:00-13:15, Szo-V 8:00-15:45) várja a látogatókat, melyet a Botanikus kerti belépőjeggyel lehet megtekinteni.