Túl Nagy Lábon Élünk kiállítás megynyitó - 2012. október 7 - 11h

Túl nagy lábon élünk - Kiállítás megnyitó
Nemzeti Botanikus Kert - Vácrátót

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében 2012. október 7.-én 11-órakor ünnepélyesen átadásra kerül a „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás.

A klímaváltozással és hatásaival foglalkozó kiállítást megnyitja
Tove Skarstein Norvég Nagykövet Asszony és
Németh Tamás a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkára.

A kiállítás az „Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton” című projekt részeként a passzívház technológiával kialakított új látogató központban, a Karbonházban valósult meg.

A teljes beruházás mintegy 1 milliárd forintos költségének 85%-át a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatása biztosította, a fennmaradó 15% önrészt a Magyar Tudományos Akadémia fedezte.

A projekt keretében geotermikus kútpár, biomassza kazán, új kazánház és üvegház, valamint a passzív ház technológiával megépült látogató központ készült el.

Báldi András főigazgató elmondta, hogy a csaknem három évig tartó munkálatoknak köszönhetően mostantól termálvízzel fűtik a botanikus kertben több ezer négyzetméteren elhelyezkedő üvegházakat, valamint a vácrátóti óvoda, iskola, sportcsarnok és polgármesteri hivatal is erre a biztonságos, környezetkímélő és hosszú távon is olcsó fűtési technológiára tért át.

A megnyitó után a kiállítás hétfő kivételével, minden nap, az üvegházak nyitvatartási óráiban várja a látogatókat, melyet a Botanikus kerti belépőjeggyel lehet megtekinteni.