60 fokos termálvíz, 1350 méter mélyről

Környezetbarát módszerrel, termálvízzel fűtik a jövőben az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet Vácrátóti Botanikus Kertjében a trópusi gyűjteménynek helyt adó, részben átépítés alatt álló üvegházakat. A megújuló energiára való áttérés példaként szolgál a környezettudatos gondolkodás fejlesztéséhez.

Jelentős mérföldkőhöz ért az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet GEOTERM nevű, a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében elnyert projektje. A megújuló energiaforrásokra való átállás első sikereként könyvelhetik el a botanikus kert kísérleti területén fúrt kútban a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű termálvíz megjelenését.

A termálvízre és biomasszára alapozott fűtéssel a szén-dioxid-kibocsátás évente 533 tonnával csökkenhet Vácrátóton. A környezetbarát megoldások a fűtési költségeket is nagymértékben, akár 35 százalékkal is csökkenthetik.

A felszínre hozott termálvíz kötelezettséget is ró a vácrátóti intézményre. A jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodni kell a körülbelül 30 fokosra hűlt víz földbe való visszahelyezéséről. Az úgynevezett visszasajtoló kút fúrása még a nyáron megkezdődik.
A mintegy 400 négyzetméteres épületnek saját fotovillamossági berendezése lesz, a tetején elhelyezett napelem rendszer áramfejlesztő modellként a technológia terjesztését szolgálja. A ház építése idén nyáron kezdődik. A látogatóközpont kiállítása a klímaváltozás hatásait, a biológiai sokféleség szerepét, illetve az emberek életmódja és az energiahasználat összefüggéseit mutatja be a botanikus kert látogatóinak.
A 2011. április végére befejeződő fejlesztések mintegy 1 milliárd forintba kerülnek. Ehhez az összeghez az Akadémia 150 millió forintos támogatást nyújtott, a fennmaradó, 3 millió eurót pedig a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok alapjából nyerte el a vácrátóti intézmény.

Üvegházi kollekciójában csaknem 3 000 féle növény kapott helyet, a fákat és cserjéket bemutató dendrológiai gyűjteményében pedig 3 100 faj található. A botanikus kert műemlék- és természetvédelem alatt áll. Különleges élőhelyként gazdag az állatvilága, a kert területén különböző puhatestű, rovar, hal és madárfajok élnek nagy számban.