Hírek, események

A "Túl nagy lábon élünk" c. kiállításunk 2012. október 7-én nyílt meg. Azóta sokan látogatták. Családok, csoportok és osztályok tanárai részéről számtalanszor szembesültünk azzal a kéréssel, hogy szeretnék írásban hazavinni az itt látottakat, hogy tovább tanulmányozzák, esetleg oktatásban használják. Ennek az igénynek kíván megfelelni a 2015. novemberben megjelent kiadvány, mely pontról pontra követi a kiállítás anyagát. A kiadvány ingyenes letölthető az alábbi linkről, illetve megvásárolható a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert jegypénztárában.
http://www.botanikuskert.hu/sites/botkert.hu/files/Karbonhaz-web.pdf

Túl nagy lábon élünk - Kiállítás megnyitó
Nemzeti Botanikus Kert - Vácrátót

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében 2012. október 7.-én 11-órakor ünnepélyesen átadásra kerül a „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás.

A klímaváltozással és hatásaival foglalkozó kiállítást megnyitja
Tove Skarstein Norvég Nagykövet Asszony és
Németh Tamás a Magyar Tudományos Akadémia Főtitkára.

Budapest–Vácrátót, 2012. április 26. – Az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében lezárult az a megújuló energiaforrásokra támaszkodó fűtéskorszerűsítésre és távhőellátó rendszer kiépítésére irányuló beruházás, amelynek eredményeként a Nemzeti Botanikus Kert üvegházai, a kutatóközpont épületei, valamint egyes helyi önkormányzati fenntartású létesítmények energiatakarékos, hatékony módon biztosíthatják hőellátásukat. Az Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton című projekt a Norvég Finanszírozási Mechanizmusok társfinanszírozásával valósult meg.

A Mesés növények növényes mesék című könyvünket ajánljuk mindazoknak akik többet szeretnének tudni a növényekről és a hozzájuk kapcsolódó legendákról. Kapható a könyvesboltokban és a Vácrátóti Botanikus Kertben.

Környezetbarát módszerrel, termálvízzel fűtik a jövőben az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet Vácrátóti Botanikus Kertjében a trópusi gyűjteménynek helyt adó, részben átépítés alatt álló üvegházakat. A megújuló energiára való áttérés példaként szolgál a környezettudatos gondolkodás fejlesztéséhez.

A geotermikus kút fúrása már 846 méter mélyen tart.

A régi üvegház bontása illetve az új üvegház építési munkái jól haladnak.

Projektünk 2009. november 13.-án bemutatásra került az MTA Székházában.

A 2009. novemberében megrendezésre kerülő Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében "Megújuló energiával a biodiverzitás megőrzéséért" címmel Kutatóintézetünk tudományos ülést tart a Magyar Tudományos Akadémia Székházában.